Huomioitavaa! Yli 12m pitkät vaunuyhdistelmät on merkittävä tarroilla Espanjassa ja Portugalissa.
Tarra on oranssin värinen. koko on 195 mm x 565 mm.
Ne on oltava vaunun perässä molemmissa kulmissa.
Tarrat ovat samat kuin kuorma-autoissa ja busseissa.
Tarroja voi kysellä raskaan kaluston huoltopisteistä.
Helsingissä tarroja saa Onnin Autosta ja Malagassa Ali-Autosta, osoite Caleta de Velez Malaga. (Lue autoliiton kirja autoillen Euroopassa)

Unho Juvakka
KARAVAANARIN TURVALLISUUS ETELÄN MATKOILLA
Yleistä Ennen kuin jatkat lukemista, haluamme muistuttaa, että tarkoituksemme EI OLE PELOTELLA sinua, vaan ottaa esiin joitakin asioita, jotka on listatu otsikon Turvallisuus alle.
On myös huomioitava, että liikumme Keski- ja Etelä Euroopassa sesonkialueen ulkopuolella. (Ylläpidon lisäys).

Kun puhutaan karavaanarin turvallisuudesta, huomaamme pian aiheen olevan erittäin laajan.
Tällä kerralla käsittelemme aihetta lähinnä varkauksien, liikenneonnettomuuksien sekä pienten tulipalojen kannalta, vaikka eniten taitaa ennalta pelottaa omaisuusrikokset sekä kolarit

Ryöstö vai varkaus?
Olemme jokainen kuulleet kertomuksia erilaisista ryöstöistä.
Ryöstö on kysymyksessä kuitenkin vain silloin kun henkilöltä viedään omaisuutta väkivaltaa käyttäen tai sillä uhaten. Muissa tapauksissa kysymyksessä ovat erilaiset varkaudet. Termeistä ei tämän enempää.

Kuinka sitten kykenee suojautumaan rosvoilta aukottomasti.
Karu tosiasia on, että ei mitenkään. Asia on sillä tavalla, että rosvot, jota yleisnimitystä käytän, ovat ammatti-ihmisiä, jotka osaavat hommansa.
Turvallisuus rakentuu monista pienistä, mutta tärkeistä asioista. Rosvoista puhutaan paljon, mutta ne eivät ole kuitenkaan ainoa, eikä edes suurin vaaratekijä. Paras turvallisuuden tae on terve järki.

Terveys ja turvallisuus
Terveydestä on syytä huolehtia hyvissä ajoin ennen matkaa turhien yllätysten torjumiseksi.
Lisää asiasta täältä

Kalusto.
Hyvä kaluston kunto on yksi turvallisuuden peruskivistä.
Huolehdi kalustosi huolloista ennen matkaa. Ei ole viisasta lähteä huonosti huolletulla kalustolla matkalle sillä ajatuksella, että lykkää työt halvemmin hinnoiteltuihin maihin. Siinä saattaa käydä niin, että matka katkeaa yllättäen, eikä toivottua korjaamoa ole lähimaillakaan.

Huollata ja tarkistuta myös kaasulaitteet.
Huolehdi, että sähkökaapelisi ovat määräysten mukaisessa kunnossa.
Muista, että joissakin maissa pitää matkailuajoneuvossa olla kaksi varoituskolmiota sekä heijastinliivit kaikille matkustajille.
Huolehdi ennen matkalle lähtöä, että renkaiden kunto on hyvä ja tarkista ilmanpaineet säännöllisesti.
Tarkasta myös venttiilitapit, varsinkin jos ne ovat kumiset.

Ylikuorma on rasitus myös kumeille sekä vanteille.
Tarkista aisapaino. Liian pieni aisapaino saattaa tehdä yhdistelmästä vaarallisen. Saattaa käydä niin, että perävaunu alkaa ohjata vetäjää, eikä päinvastoin.

Liikenne.
Väsyneenä ajaminen on vaarallista. Vaikka mieli palaa etelän lämpöön, ei se sieltä katoa, vaikka matkaan menisi muutama päivä enemmin aikaa.
Huolehdi ajopäivän alkaessa ja sen aikana siitä, että polttoainetta on tankissa, ettei sen loppumisen vuoksi joudu vaikeuksiin.

Tarkasta kalustosi tila aina ajoon lähtiessäsi.
Kurkista myös alle varmistaaksesi, ettei sinne ole ripustettu mitään kolinan aiheuttajaa.
Yritä suunnitella päivämatkasi niin, että tiedät edes suunnilleen, minkä nimisten paikkojen kautta ajat.
Muista pitää tauko riittävän usein, eli viimeistään kahden tunnin välein.
Monet manaavat liikenneympyröitä, ne kun hidastavat matkan tekoa. Näinkin voi olla, mutta ne ovat kuitenkin rakennettu parantamaan matkaajan turvallisuutta sekä helpottamaan suunnistusta. Ottakaa ne myös sellaisina. Liikenneympyrästä ei tarvitse lähteä arpomalla otettuun suuntaan. Jos ei lähtösuunta selviä ensimmäisellä kierroksella, aja useampia.
Yleisösi vaihtuu joka kierroksella.
Muista, että jalankulkijaa sekä pyöräilijää on kunnioitettava.
Suojatielle aikova on huomattava jo ennen, kun hän sille menee.
Kohteliaisuus ja huomaavaisuus ei maksa mitään.
Tiellä ajaessanne joku saattaa yrittää pysäyttää teitä näyttäen olevan avun tarpeessa. Älkää kuitenkaan missään tapauksessa pysähtykö, sillä mikäli jäätte paikalle, te olette itse pian avun tarpeessa.
Huonoimmassa tapauksessa olette ilman autoa sekä muuta omaisuutta, mahdollisesti vielä pahoinpideltynä. Jos pysäyttäjällä on todellinen avuntarve, hän tietää teitä paremmin, mistä apua saa.
Pidä ovet lukittuina ja ikkunat enintään pari senttiä auki. Pysäyttäjä saattaa olla myös ystävällisen lähimmäisen hahmoon pukeutunut, joka sinua ohittaessasi näyttää osoittavan autossasi olevan jotain vialla.
Jos olet varmistanut kalustosi kunnon ennen liikkeelle lähtöä, voit jatkaa ajoasi rauhallisin mielin ja kartanlukija voi keskittyä valokuvaamaan näitä samarialaisia.
Moottoritiellä Varsinkin Saksassa, missä nopeudet moottoritiellä ovat usein varsin suuria, on pidettävä silmällä taustapeilien avulla myös takaa tulevaa liikennettä.
Muistakaa katsoa molemmista peileistä, vaikka ajaisittekin oikeanpuoleista kaistaa. Moottoripyöräilijät saattavat joskus yllättää. Varsinkin jos aiotte ohittaa, silloin takaa tulevien tarkkailu on erityisen tärkeää.
Edellä ajavaa liikennettä on syytä seurata kauemmas kuin seuraavaan autoon. Tällä saat pelivaraa, jos tulee yllätyksiä. Pidä myös riittävä etäisyys edellä ajavaan muulloinkin, kuin huonolla kelillä.

Ruuhkat
Ruuhkatilanteissa on aina muistettava laittaa hätävilkut päälle takaa tulevien varottamiseksi. Kaksikaistaisella moottoritiellä kaistojen väliin on jätettävä kuja pelastusajoneuvoille.
Kolmikaistaisella moottoritiellä kuja jätetään vasemman ja keskimmäisen kaistan väliin.
Kaksikaistaisella moottoritiellä hätätie on kaistojen välissä. Tee aina kuitenkin samoin kuin muutkin.

Tierosvo saattaa yllättää.
Tiedän tapauksen Madridin läheltä, missä suomalaiselle asuntoautolle viittoiltiin siviiliautosta kehotus seurata. Viittoilija näytti olevan poliisin puvussa. Auto ohjattiin ulos autovialta ja poliisiksi pukeutunut mies tuli autolle ilmoittaen etsivänsä autosta huumeita. Niitä hän ei löytänyt, mutta löysi yli neljätuhatta euroa selvänä rahana, joiden kanssa hän poistui. Tästä poliisista ei ole sittemmin kuultu.
Espanjan poliisi antoi näille varkauden uhreiksi joutuneille ohjeen, ettei pidä pysähtyä, ellei autossa ole näkyviä poliisin tunnuksia! Ollakseen varma, että vastapuoli on poliisi, on myös pyydettävä esittämään poliisin virkamerkki.
Police padge, Policia de placas Distintivo de policia Virkamerkki on kuvallinen henkilötodistus, mistä käy ilmi sen haltijan virka-asema ja – paikka.
Jos kuka tahansa yrittää pysäyttää autosi, kartanlukijan on otettava autosta sekä henkilöistä valokuvia, joista pystyy tunnistamaan ko. henkilöt sekä ajoneuvot. Samalla voi soittaa, tai olla soittavinaan oikealle poliisille. EU alueen hätänumero on 112 ja Espanjassa poliisin hätänumero on 091.
Jos pysäyttäjä on rikollisissa aikeissa, hän poistuu liukkaasti paikalta. Kameran sekä puhelimen paikka on aina ohjaamossa käden ulottuvilla, paitsi nukkuessa tai poistuessasi autosta.

Jos joudut liikenneonnettomuuteen, varoita muuta liikennettä välttääksesi lisävahingot.
Jos hätävilkut toimivat, laita ne päälle ja vie varoituskolmio riittävän kauas tulosuuntaasi.
Mikäli olet moottoritiellä, sinun on käveltävä tien ulkopuolella. Poistuessasi autostasi, käytä aina huomioliivejä. Kutsu poliisi paikalle, ja jos on henkilövahinkoja, asiaa ei saa edes harkita. Mikäli kysymyksessä on pienehkö peltivika, ja varsinkin jos tiedät olevasi syyllinen, ei poliisin paikalle kutsuminen tutkinnallisistä syistä ole välttämätöntä.
Vaarana on kuitenkin se, että pieni lommo onkin kasvanut koko kyljen kokoisesti, kun vakuutusyhtiösi saa laskun eteensä.
Vaihda aina vastapuolen kanssa tietoja ja hoida asia vakuutusyhtiösi kanssa.
Vakuutusyhtiöistä saatava vahinkoilmoituslomake on kaikissa EU maissa samanlainen, eli tekstit ovat samoissa paikoissa vaikka kieli vaihtuu.
Ota aina tapahtumapaikasta runsaasti valokuvia. Yritä saada kuviin tapahtuman jäljet sekä omat, että vastapuolen vauriot.
Mikäli vakuutusyhtiö kuitenkin vaatii ilmoitusjäljennöstä poliisille tehdystä ilmoituksesta, rikosilmoituksen teon voi jättää Suomeen ja tehdä sen kotipaikan poliisille.
Tämä sama koskee myös varkaustapauksia. On turhaa pilata loppupäivää paikallista poliisia odotellessa kun saman voi hoitaa kotona.
Varkaustapauksissa vakuutusyhtiöt yleensä vaativat rikosilmoitusjäljennöksen.
Kuvatkaa aina jäljet.
Ottakaa rauhallisesti riittävästi kuvia.
Tapahtunut tilanne ei karkaa mihinkään.
Tee samoin, jos ajoneuvoon murtaudutaan Kolarin jälkeen älkää allekirjoittako mitään, jos ette varmasti tiedä mihin sitoudutte allekirjoituksellanne.

Lukitus.
Ajoneuvon lukitusta voi aina tehostaa. Eri asia on, onko siitä apua. Itse olen aiemmin käyttänyt etuoven sisäkahvat ratin kautta yhdistävää ketjua, joka on lukittu riippulukolla.
Ketjua sen vuoksi, että siitä lähtee kovempi meteli, jos ovi on saatu liikkumaan.
Ratista saa ilmaisen äänihälyttimen. Itseään ei kannata teljetä autoon tai vaunuun liian hyvin.
Aina pitää muistaa, että saattaa tulla tilanne, jossa on päästävä nopeasti ulos.
Ovien ulkopuolelle asennettavat lisälukitukset tai kahvat ovat tehokkaita, mutta samalla ne kertovat milloin omistaja ei ole paikalla Toisaalta rosvot valitsevat yleensä helpoimman kohteen jos niitä on tarjolla.
Ikkunat ovat matkailukaluston heikoin kohta. Niistä pääsee aina läpi, jopa melko vähällä vaivalla. Asioilla on aina kaksi puolta. Hälyttimet pitävät meteliä, mutta siihen ei juuri kukaan näytä reagoivan. Meillä on tapana, että aina kun joudumme jättämään auton vaikka kaupassakäynnin ajaksi, toinen jää autoon vahdiksi. Usein onkin käynyt niin, että kohta kun Kaija on lähtenyt kauppaan, viereen ilmestyy auto, jonka matkustajat ovat hyvin kiinnostuneita autostamme.
Kiinnostus lopahtaa kuitenkin heti, kun he huomaavat autoon jääneen ihmisen.

Älkää koskaan jättäkö näkyviin mitään arvokasta.
Kun poistutte ajoneuvonne luota tai käytte nukkumaan. Lukitkaa ovet aina myös huoltoasemilla tankatessasi, vaikka toinen jäisikin autoon. Vaikka jollakin näyttäisi olevan asiaa, avaa ainoastaan ikkunaa vain sen verran, että puhe kuuluu.
Poistuessasi auton luota, ota navigaattori pois näkyvistä ja jätä tyhjä hansikaslokero auki kertomaan, ettei sinne ole jätetty mitään varastamisen arvoista omaisuutta.
Muista ottaa aina passit, luottokortit, kamera rahat sekä puhelin mukaasi.
Viime vuosina rosvot ovat olleet liikkeellä myös mm. asuntoautoilla.
Älä ole koskaan liian luottavainen. Kämppäreille voi kaluston jättää turvallisin mielin.
Jos matkan aikana jäät yöpymään jollekin rastille, älä mene sinne kaukaisimpaan rauhalliseen nurkkaan, vaan jää aina mahdollisimman näkyvälle hyvin valaistulle paikalle meluhaitasta huolimatta.
Pysäköi auto valmiiksi lähtösuuntaan äläkä laita kiiloja tai kulmatukia alle.
Pitkän ajopäivän jälkeen saattaa tuntua mukavalta nauttia lasillisen hyvää viiniä ja nukahtaa sen päälle.
Pidä kuitenkin huoli siitä, että uni ei ole liian syvää. Taitava rosvo avaa ajoneuvosi oven hyvin hiljaa. Hän ei halua häiritä nukkujaa ja kerää joutavan arvo-omaisuuden kymmenessä sekunnissa poistuen paikalta vähin äänin. Karavaanarin on nukuttava rasteilla toinen korva pystyssä.

Varo myös taskuvarkaita.
Etelässä markkinat ovat oivallinen tapahtuma omaisuudestaan luopumiselle.
Mikäli kannat rahapussiasi taka- tai reisitaskussa on jokseenkin sama, vaikka jätät sen puiston penkille. Molemmista se katoaa yhtä helposti.
Jos aiot ostaa jotain, laita eri taskuihin pieniä irrallisia rahasummia, joista sitten yrität löytää ostoksiesi maksuun tarpeeksi rahaa.
Älä anna kenenkään huomata, että olet voittanut lotosta juuri ennen matkaa huomattavan summan.
Paikoissa, missä on paljon ihmisiä, lapset aiheuttavat usein jonkinlaisen hälinän. Kun kiinnität siihen huomiosi, joku toinen saattaa ottaa lompakkosi.
Vaikka sattuisit huomaamaan lompakkosi viejän, voit olla varma, ettei hän pidä sitä kuin muutaman sekunnin. Arvoesineet siirtyvät salamana rosvolta toiselle kadoten viimein tavoittamattomiin.

Tulipalo ja tulenkäyttö.
Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä. Pidä huoli siitä, että palovaroittimesi on toimintakunnossa.
Avotuli on aina vaarallinen. Autossa tai vaunussa pietso on tulitikkuja turvallisempi. Siitä ei lennä kipinöitä ja sitä ei heitetä edes vahingossa palavana roskiin.
Palavan kynttilän polttaminen sisällä on leikkiä turvallisuudellaan.
Useimmat tietävät kokemuksesta, kuinka helposti joku astia, lasi tai muu, kaatuu ahtaissa tiloissa. Yhtä helposti kaatuu myös kynttilä.
Olen nähnyt kun saksalaisen lähinaapurin auton ohjaamossa palavista neljästä kynttilästä yksi sytytti alustansa palamaan, vaikka kynttilä ei edes kaatunut. Hetkessä liekit olivat 20–30 sentin korkuiset.
Autossa olijat eivät silloin edes vielä nähneet selän takana kehittyvää katastrofia.
Onneksi huomasin tilanteen ja ehdin varottamaan naapureita, jotka saivat tukahdutettua liekit. Tähän ei kulunut kuin puolisen minuuttia, mutta saman verran lisää olisi ollut liikaa.
Minuutin päästä olisi ollut kiire pakoon meilläkin, kun automme oli heistä vain muutaman metrin päässä.
Ole huolellinen myös pihalla ruokaa valmistaessasi.
Mikäli autosi tai vaunusi syttyy palamaan, huolehdi ensisijaisesti mukana olijoiden turvallisuudesta poistumalla vaara-alueelta.
Varoita palosta myös muita vaara-alueella olevia.
Asuntoauton tai -vaunun palaessa syttymisvaara on yli kymmenen metriä.
Ajoneuvoissa olevista sammuttimista on apua vain hyvin pienissä paloissa.
Pidä myös sammutuspeitto aina hellan tai grillin lähellä.
Matkailuauto tai – vaunu tuhoutuu palossa täysin alle kymmenessä minuutissa.

Luonnonvoimat
Tuuli ja tulvat ovat hyvin tärkeät turvallisuuteen vaikuttavia asioita. Hiljattain paikallinen trombi hajotti koko leirintäalueen Praia Santa Cruzissa Lissabonin luoteispuolella ja Uuraisten Hietaranta koki saman kohtalon. Kannattaa aina seurata asemamaan uutisia sekä säätiedotuksia. Jos on olemassa selvä myrskyn uhka, sen pystyy usein väistämään.
Myrskyn merkkejä ovat myös nopeasti laskeva ilmanpaine suuren ilmankosteuden kanssa.
Mikäli kuitenkin joudut myrskyn yllättämäksi, yritä etsiä turvallisempi paikka, kuin matkailukalusto, vaikka jostain rakennuksesta. Muistakaa, että asuntovaunu tai -auto tarjoaa ainoastaan näkösuojan kunnon myrskyssä. Markiisit ja etuteltat on syytä kiinnittää maahan kunnolla. Ne piikit, joilla Suomessa olemme tottuneet naulaamaan katoksemme paikalleen, ovat etelän tuulissa kevyttä tavaraa.
Markiisi on helppo kelata sisään myrskyn uhatessa, mutta etuteltat pitää naulata pitkillä piikeillä ja ne on myös syytä sitoa myrskypannoilla maahan.
Jos joudutte rajuun myrskyyn, muistakaa, ettei vaara ole ohi kun myrsky on pois. Jotkut puut saattavat kaatua vasta myöhemmin ja konkelot voivat myös laueta yllättäen salamannopeasti.
Maassa voi olla jännitteisiä sähköjohtoja ja muuta vaarallista tuulen lennättämää tavaraa.
Tuuliaita, joka on oikein mukava reviirin osoittimena, ei kestä kaupan putkilla kovimpia tuulia. Jos haluat pitää aitaa kaikissa keleissä, hanki ennen matkaa kunnolliset pystyputket. jatkettavat ovat liian heikkoja.
Metalliset vinotuet auttavat myös, mutta varmaa aidan pysyvyydestä ei ole.
Me olemme keränneet tuuliaidan kankaita milloin mistäkin suunnasta kunnon myräkän jälkeen.
Etelän kämppärit ovat nykyisin harvoin tulvalle alttiissa paikoissa. Katsokaa kuitenkin runsaiden sateiden aikana, että ette ole liian lähellä vettä jokirantapaikoissa.
Tulvimisen lisäksi ongelmaksi voi tulla myös maan pehmeneminen, joka saattaa vaikeuttaa alueelta lähtemistä. Laudat tai vastaavat pyörien alla ovat hyvä apu epävarmoissa paikoissa.
Maanjäristyksiä saattaa olla joskus varsinkin Portugalissa, Marokossa sekä Espanjassa. Matkailuajoneuvoissa on maanjäristyksen sattuessa melko hyvässä turvassa.

Toiminta ongelmien kohdatessa.
Tehkää ennen matkaa itsellenne toimintaohje vastoinkäymisen varalta ja laittakaa se autossanne sellaiseen paikkaan, että löydätte ohjeen varmasti silloin kun sitä tarvitsette.
Ei ole haitaksi, vaikka näitä ohjepapereita olisi useampiakin. Vastoinkäyminen saattaa hermostuttaa siinä määrin, ettei ajatuksen kulku ole aivan parhaimmillaan.
Ohjelmoikaa puhelimiinne ICE (in case of emergency) numeroina joitakin läheistesi numerot.
Ensin ICE ja sitten nimi.
Jos joudut vakavaan onnettomuuteen, joku esim. pelastajista saattaa näin ilmoittaa tapahtuneesta ja kysyä vaikkapa terveystilaasi koskevista asioista, jotka saattaisivat olla tärkeitä hoidon kannalta.
Ohjeeseen kannattaa sisällyttää tärkeät puhelinnumerot joita tarvitset vaikkapa pankkikortin kuolettamiseksi. Vaikka nämä numerot olisivat omassa puhelimessasi, saattaa käydä niin, että sillä puhelimella soittelee jo paikallinen veijari ilmaisia puheluita ja itse joudut käyttämään vierasta puhelinta avun saamiseksi.
Muista laittaa näihin puhelinnumeroihin Suomen suuntanumero + 358.
Käytä moottoritiellä avun pyytämiseen ainoastaan hätäpuhelimia. Näin varmistat, että avun antaja löytää sinut. Tien reunan valkoisissa paaluissa oleva pieni nuoli tai kolmio osoittaa mistä suunnasta lähin hätäpuhelin löytyy. Lähin hätäpuhelin on aina melko lähellä.
Suomen ulkoasiainministeriö tiedottaa maittain eri maiden yleisestä matkustusturvallisuudesta. Tiedotteisiin voi tutustua verkossa www.formin.fi aihepiirissä Palvelut/Matkustaminen.

Täydentäviä tietoja eri lähteistä
Miten suojaudun ulkomailla rosvoilta ja huijareilta? Jos joutuu ryöstön tai huiputuksen uhriksi, malttia ei pidä menettää.
Vaaraan joutunut voi yrittää kiinnittää ohikulkijoiden huomiota auton äänimerkillä tai huutaen.
Varkaita ei kuitenkaan pidä ärsyttää. On parempi antaa rosvolle rahat, muut arvoesineet tai jopa koko auto kuin oma henkensä.

Muita turvaohjeita:
Arvokkaat korut on paras jättää kotiin turvalliseen säilöpaikkaan.
Myös kalliin autoradion voi jättää kotiin ja ottaa matkalle mukaan halpamallin.
Kaikista auton papereista ja omista matkustusasiakirjoista kannattaa ottaa valokopiot mukaan matkalle.
Jos alkuperäiset katoavat, on kopioista hyötyä korvikepapereiden hankkimisessa.
Vierailumaiden hätä- ja muut hälytysnumerot kannattaa tallentaa matkapuhelimeen ennen matkaa.
Luottokorttien kuoletusnumerot on myös syytä tallentaa.
Suomen edustustojen yhteystiedot ovat mm. Autoillen Euroopassa – kirjassa.
Rahat ja arvopaperit on hyvä laittaa kaulapussiin tai rahavyöhön. Olkalaukun varas repäisee helposti omistajaltaan.
Käteistä rahaa kannattaa pitää vain pieniä summia mukanaan ja lisäksi rahat voi kätkeä useisiin eri paikkoihin. Matkatavarat on paras kuljettaa tavarakontissa.
Etu- tai takapenkillä olevat matkatavarat houkuttelevat varkaita.
Jos mahdollista, ajoneuvoa ei pidä jättää mihinkään vartioimattomaan paikkaan.
Jos joku puhuttelee sinua pysäköintipaikoilla, huoltoasemilla tai muilla vastaavilla, ole tarkkana.
Puhuttelija saattaa kysyä tietä tai vihjailla autossasi olevan jotain vikaa.
Huiputuksen juoni on, että yksi jututtaa matkailijaa ja sillä aikaa toinen yrittää napata jotain arvokasta matkailijan autosta.
Ajon aikanakin huijarit yrittävät viittilöidä autossasi muka olevan vian takia. He yrittävät saada sinut pysähtymään. Rosvot saa usein loittonemaan, kun näyttää heille matkapuhelinta ja antaa ymmärtää soittavansa sillä poliisille. Toivottavasti tämä karkottaa kiusanhenget.
Auto pitää tarkastaa jokaisen levähdystauon jälkeen. Onko siinä jotain, erityisesti renkaissa, jotain vahinkoja. Rengaspaine on syytä tarkistaa. Rosvot ovat saattaneet pistää renkaan niin, että se tyhjenee vasta ajon aikana. Kun matkailija pysähtyy, ilmaantuvat avuliaat rosvot kuin tyhjästä.
Toinen alkaa auttaa matkailijaa ja toinen nappaa arvotavaraa yleensä lukitsemattomasta autosta. Jos siis joutuu pysähtymään tienvarteen, virta-avain on otettava pois virtalukosta ja auto on lukittava.
Moottoriteiden huoltoasemilla on hyvä tarkkailla henkilökunnan touhuja. Muuten voi tulla ostaneeksi esim. tuulilasinpyyhkijät, vaikkei niitä tarvitsisikaan. Tai moottoriöljyä lisätään koneeseen, vaikka öljyä on ihan riittävästi.
Laskua maksettaessa pitää luopua setelistä vasta silloin, kun myyjä on antanut vaihtorahat tiskille.
Jos maantierosvot hyökkäävät kimppuun, on soitettava nopeasti matkapuhelimella vierailumaan poliisin hälytysnumeroon. Jos tilanne on kriittinen, on paras luopua arvoesineistä mieluummin kuin riskeerata oma henkensä. Itsepuolustukseksi ei missään tapauksessa saa käyttää asetta.
Useimpiin maihin ei edes saa tuoda asetta mukanaan.
Lukitse auton ovet, kun ajat suurkaupunkien halki. Liikennevaloissa ikkunat saavat olla korkeintaan parin sormen leveyden verran auki. Monelta matkailijalta on ryöstetty käsimatkatavaraa avoimen ikkunan kautta. Perillä matkakohteessa on siirrettävä matkatavarat pois autosta.

Älä jätä autoa ilman silmälläpitoa.
Arvoesineet ja – paperit on paras jättää hotellin säilytyslokeroon.
Kaupunkien matkailukohteisiin tutustuttaessa auton turvallisin pysäköintipaikka on vartioitu pysäköintialue tai – halli. Vaihtoehtoisesti auton voi jättää majapaikan pysäköintipaikalle ja käyttää julkisia kulkuneuvoja tai taksia.

Suuria ihmismassoja on syytä välttää.
Niissä liikkuu taskuvarkaita, jotka ovat niin nopeita ja taitavia, ettei uhri huomaa varkaudesta yhtään mitään. Yöpymiseen – erityisesti matkailuajoneuvolla – ei pidä käyttää vartioimattomia pysäköintipaikkoja.

Suositeltavaa on yöpyä leirintäalueilla.
Jos leirintäalueyöpyminen ei ole mahdollista, tässä muutamia turvavihjeitä:
Ovat ja ikkunat tulee pitää suljettuina.
Katossa oleva tuuletusluukku riittää raittiin ilman saamiseksi.
Ohjaamon ovet voi salvata kiristysvyöllä tai ketjulla, jonka voi vetää ovenkahvojen, selkänojien jne. kautta. Varashälytin ja mahdolliset ovivarmistimet pitää kytkeä päälle/aktivoida.
Jos mahdollista, yöpymispaikka voisi olla suurella ja vilkkaalla, esimerkiksi ravintolan, pysäköintipaikalla. Matkailuautossa kannattaa jättää virta-avain virtalukkoon.
Matkailuauto pysäköidään siten, että paikalta pääsee ajamaan suoraan pois ilman ohjailuliikkeitä.
Renkaiden alle ei pidä laittaa seisontatukia.
Suomen ulkoasiainministeriö tiedottaa maittain eri maiden yleisestä matkustusturvallisuudesta. Tiedotteisiin voi tutustua verkossa www.formin.fi aihepiirissä Palvelut/Matkustaminen.

Millaisia temppuja varkailla on?
Automatkalla ei kannata olla sinisilmäinen, sillä rikollisilla on monia konsteja.
Eri maissa varkausmuodot hieman vaihtelevat. Röyhkeimpiä ovat renkaisiin reikiä tekevät rikolliset.
Matkailijan ajoneuvon renkaaseen tehdään viilto vaikkapa huoltoaseman pihalla ja sitten ajetaan perään ja halutaan ”avuliaana Aatuna” auttaa matkailijaa vahingon selvittämisessä.
Yksi rosvo puhuttaa matkalaisia ja toinen ottaa sillä aikaa arvotavaraa matkailijan ajokista. Tämän vuoksi on aina syytä olla epäluuloinen, jos joku ulkopuolinen elehtii siihen malliin, että matkailijan autossa olisi joku vika. Matkailijan ei pidä pysähtyä, vaan jatkaa matkaansa esimerkiksi seuraavalle huoltoasemalle asti.
Jos ajoneuvosta on pakko astua ulos, pitää auto lukita heti ja soittaa välittömästi apua paikalle.
Eri maiden hätä- ja/tai poliisinumerot on hyvä olla valmiiksi tallennettuina matkapuhelimeen.
Jonkun matkustajista on syytä pysyä autossa sisällä kaiken aikaa.
Suurkaupungeissa tapahtuu usein varkauksia liikennevaloissa seistessä. Kun odotellaan valon vaihtumista, ohi ajaa skootterilla pitkäkyntinen, joka sieppaa matkailijan autosta käsilaukun tai muuta arvokasta.
Vilkkaassa kaupunkiliikenteessä voi olla ns. ”Rolex”-rosvoja, eli ohiajava moottoripyöräilijä kääntää sivupeilisi vinoon ja kun sitten korjaat sitä kädelläsi ikkunasta kurkottaen, lähtee ranteestasi kello.
Tämän vuoksi on syytä pitää aina ajon aikana kaikki ovet ja tavarakontti lukittuina. Myös ikkunat pitää sulkea.


Yhdistys
Sos.media
SF-Caravan
Jäsenten blogeja


©
rutusakki.fi 2018 - 2023